BeoLab 5

BeoLab 5

Zonder overdrijven zouden we kunnen stellen dat door de baanbrekende en revolutionaire technologieën die zijn toegepast in de BeoLab 5, de luidspreker opnieuw is uitgevonden.

Luidsprekers met een perfect meetrapport uit een laboratorium klinken niet vanzelfsprekend goed, in uw kamer en met uw muziek. Er is aanzienlijk meer nodig dan een elektronisch meetinstrument om tot een goede weergave te komen. Mensen horen meer nuances dan metingen kunnen onderscheiden. Bij elektro-akoestiek gaat het om zaken als luidsprekereenheden, versterkers en wisselfilters. Op zich zelf echter niet voldoende om tot een superieure geluidsweergave te komen. Daarin is de psycho-akoestiek onmisbaar - de wetenschap die zich bezig houdt met de perceptie van geluid door de mens.
De psycho-akoestiek beschrijft die aspecten van geluidstechniek die onmeetbaar zijn, zoals subjectief niveau, timbre en lokalisatie van de bron. Al die aspecten zijn weer onderverdeeld, bijvoorbeeld lokalisatie is verdeeld in richting, diepte, ruimte, beweging en betrokkenheid.

Akoestische Lens Technologie is het resultaat van jaren van consistent onderzoek en ontwikkeling. Dankzij de unieke faciliteiten waarover Bang & Olufsen beschikt hebben we een goed inzicht gekregen in alle elementen die voor een perfecte geluidsweergave van belang zijn.  Bij luidsprekers uitgerust met A.L.T. is het vrijwel onmogelijk om de bron van het geluid aan te wijzen. Door de twee akoestiesche lenzen bovenop de BeoLab 5 zijn we ons er dan ook niet meer van bewust dat de muziek wordt gereproduceerd door de luidspreker. Zo is er nauwelijks meer onderscheid met een live uitvoering.

Een bewegende microfoon 'leest' de kamer. Een lichte aanraking van het calibratiesymbool op de bovenkant van de luidspreker heeft tot gevolg dat er op magische wijze een microfoon van onder de BeoLab 5 tevoorschijn komt. Tegelijkertijd begint de digitale processor van de luidspreker een serie lage frequenties uit te stralen. De microfoon registreert nauwkeurig vanuit twee verschillende posities, de door de wanden en het plafond van de kamer gereflecteerde geluiden. Na ca. twee minuten heeft de BeoLab 5 voldoende gegevens over de akoestiek van de betreffende ruimte verzameld en past zijn instelling volkomen automatisch aan. Geavanceerde software zorgt ervoor dat de BeoLab 5 altijd optimaal presteert, ongeacht zijn opstelling. Tijdens de meting worden tevens alle invloeden die de inrichting van de kamer op het geluid heeft, geneutraliseerd. Het maakt dus niets meer uit of er veel of weinig meubilair in de kamer staat. Een houten vloer of dik tapijt?  Grote raampartijen, plavuizen op de vloer en strak gestukadoorde wanden of een intiem ingericht klein appartementje? Het laat de BeoLab 5 koud!

Handleiding:
Geen producten gevonden voor deze selectie.